Det tekniska


Tips och trix med det tekniska.


OBS! Detta gäller endast när du går kurser via ZOOM! 

Baskurserna går till så här: 
* Baskurserna bygger på tvåvägskommunikation i både ljud och bild! Detta för att du garanterat skall kunna få personlig vägledning och feedback direkt när du behöver det. 

* Senast några dagar innan kurstillfället e-mailas en länk till Zoom till dig. 
Länken gäller för hela kurstillfället (hela dagen). Länken gäller endast för dig som betalt en kursplats till angivet datum. 

* Tittar/sänder du via en dator behöver du bara följa länken. Programmet behöver inte laddas hem om man inte vill (På vissa datorer verkar dock appen behöva installeras - du får prova dig fram!). 

* Tittar/sänder du via telefon/platta behöver du ladda ner appen först, och sedan klicka på länken för att komma till sändningen. 

* Sändningen startar oftast redan 30 minuter innan utsatt kursstart (kl. 8.30 vid heldag) för att alla ska hinna in och se att allting fungerar. Kursen startar på utsatt tid, så se till att utrustning mm fungerar redan INNAN kursen, vi har inte tid att skjuta upp starten. 

Testa Tekniken!
För dig som bokat en kurs, eller skulle vilja boka en kurs så testar vi tekniken vid följande tillfällen. Du måste e-maila mig (lisascoloringclasses@gmail.com) för att få en länk till ZOOM minst två dagar före tillfället!


Det kommer alltid finnas minst ett tillfälle innan en BAS 1+2 startar, så nya datum kommer upp vartefter.
Vid dessa tillfällen kan du prova så att allt fungerar som det är tänkt (följ tips och trix på den här sidan och försök ha allt i ordning INNAN du går in, tiden är tänkt som en sista avcheckning att allt fungerar).

Bra att veta:  
Jag behöver kunna se ditt arbete = din arbetsplats när du sitter och färglägger. Detta är för att kunna ge dig feedback direkt och ha en dialog om övningarna. Du behöver alltså kunna rigga en enhet som filmar rakt över bordet där du sitter (tips längre ner).

Det kan bli knepigt att titta på mig i samma enhet, så därför föreslår jag att du riggar ytterligare en enhet där du kan titta på mig (och övriga deltagare). Här är det bäst med en lite större skärm! I absoluta nödfall fungerar det med att både sända och titta via en dator, kom dock ihåg att du hela tiden måste upp och ner med skärmen när du vill växla mellan att se mig och visa det du själv färglägger... kan bli jobbigt i längden. Datorns webkamera är inte heller alltid den bästa tyvärr.

På en dator "pinnar" man den personen man vill ha upp i stor bild så det inte byter bild utifrån vem som pratar, och på en telefon/platta dubbelklickar man på personen för att få upp en stor bild och "låsa" den.

Namnet på den som sänder visas i en liten ruta bredvid bilden. Se till att denna text anger ditt riktiga namn (tex Lisa Nygårds) så det inte står "Kalles iPad" eller liknande. Under inställningar kan man byta denna text ifall man inte knappat in namnet från början innan man går med i sändningen. 

Alla deltagare ser och hör varandra, även när jag går in personligen och tittar extra på var och en och har en dialog om uppgifter och arbete, precis som vi skulle suttit runt ett bord i en lokal. 

Stäng av kameran på den enhet där du tittar på mig när jag instruerar. Vi kan vinka till varandra i början så jag får se er, men under kursens gång räcker det dock med att ha enbart kameran som visar ert arbete igång, det är för att underlätta för mig vem jag har pratat med och gett feedback till. 

Ljudet kan bara vara på hos en enhet i taget - annars blir det rundgång! Så se till att du bara hör mig från en av dina enheter och se även till att mikrofonen (upptagningsljudet) är avstängt på båda enheterna så länge du inte vill prata med mig eller någon annan. Vill du säga något klickar du på mikrofonen i zoom på en av dina enheter. På vissa enheter är det svårt att få ljudet helt i botten (avstängt) och då kan tipset vara att stoppa i ett par lurar med sladd så ljudet bara hörs i dessa och inte tas upp av den andra enheten.

Hur det ser ut på en dator: 


Hur det ser ut på en telefon:Exempel på hur du kan rigga din enhet ovanför ditt arbetsbord: 
* Ledad "arm" som kan hålla i en mobil. 
* Gorillapod som du kramar fast runt något stabilt och fäster mobilen på.
* Trebent stativ med bom och mobilfäste.
* Selfiepinne som sätts fast i något stabilt på bordet, alt en variant som har inbyggda ben och kan stå.
* En lagom hög pall, en stadig skiva och några rejäla klämmor så allt hålls på plats (Lisas special, se bild nedan). Det behöver alltså inte vara något nyinköpt jättedyrt, ta vad du har - bara det blir stadigt!

Man kan zooma bilden om det behövs, så enheten behöver inte vara på "perfekt" avstånd från bordet.
Snabbgenomgång: 
1 - följ länken till Zoom för att vara med på kursen. 
2 - sänd via en enhet och titta via en annan för att bäst tillgodose dig av kursen. 
3 - var på plats med utrustningen i ordning i god tid. 
4 - kursen spelas inte in, så missar du tillfället missar du tyvärr kursen. 
5 - varje kurs tar ca 3h inkluderat en fikapaus på ca 15min mitt i kursen och en liten frågestund på slutet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar