måndag 2 november 2020

Hur ser en Copic-penna ut inuti?

 

Hejsan!

Hoppas ni har det bra i höstrusket.
Perfekt färgläggningsväder om ni frågar mig. Nu kan jag med gott samvete krypa upp i soffan och mysa, tända ljus och bulla upp med massa motiv och färglägga järnet. Kanske inte alltid så ergonomiskt eller praktiskt, men som sagt - mysigt! Ska det vara lite sittvänligare får det bli köksbordet eller arbetsplatsen, beror helt och hållet på situationen.

Sist jag färglade upptäckte jag en helt torr penna. Att en penna torkar kan bero på en spricka i korken eller att det blivit för mkt färg runt kanten så locket inte slutit tätt helt så alkoholen kunnat dunsta bort och färgen torkat ihop (så glöm inte att se till att få det där klicket när du sätter på korken). Min penna hade spricka i korken så jag tänkte att nu ska jag passa på att ta en kik på insidan!

Fram med en tång, för jag har ju sett att vissa har pennor som delar sig utan att det riktigt är meningen så hur svårt kan det vara? Det visade sig MYCKET svårt! Jag drog för kung och fosterland och blev osäker på om det ens skulle gå att få isär pennan just där? Ja, ni ser ju själva hur plasten på den grå topp-delen ser ut efter min framfart. Inte så mycket kvar där inte. Till slut lossnade den dock och jag kunde ta mig en titt inuti. För att du ska slippa gå nyfiken så delar jag med mig av bilderna.

(Notera - det är inte meningen att man ska ta isär pennan så här.
Detta gjorde jag enbart för att pennan ändå skulle kastas!)


Det blev ett rejält slit innan den grå delen ploppade av! Plasten höll inte för denna påfrestning.


Och så här ser det då ut inuti.
Spetsen går ända mot det här "röret" inuti pennan och suger alltså åt sig färgen på så vis.Ett rejält "filtrör" som håller färgen på plats.
Färgen rinner alltså inte fram och tillbaka här inne vilket betyder att det inte spelar någon roll hur du förvarar dina alkoholbaserade pennor (liggande eller stående). 


Alla delar utom penselspetsen som jag hann slänga eftersom den gick i två delar när jag drog ut den. Den hade torkat fast helt i filtröret.
Sådärja! Nu slipper du vara nyfiken på hur det ser ut på insidan!

Hade jag kunnat "rädda" pennan?
Ja, kanske. Om det inte varit en spricka i korken så hade jag provat med att göra rent den, byta spetsarna och fylla på den till max-mängd och testat om den rockat igång igen, vilket den troligen hade gjort!

Ha en fin färgläggningsdag.
/Lisa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar